Durban to krepa podzwrotnikowa Sativa występująca powszechnie na południu Afryki i popularna na całym świecie. Roślina ta przystosowuje się do różnych warunków i może być uprawiana w dowolnym miejscu nasłonecznionym przez 8–12 godzin dziennie w normalnym okresie wegetacyjnym. Będzie odpowiednia dla wszystkich hodowców, niezależnie od ich poziomu doświadczenia. Dorosłe rośliny są nieco niższe niż inne szczepy Durban. Ponadto zakwitają szybciej i tworzą bardziej zwarte kwiatostany w fazie kwitnienia. W okresie wegetacji rozwija się solidna łodyga główna, od której odchodzą silne boczne odgałęzienia. Po wejściu w zasadnicza fazę kwitnienia kielichy kwiatowe wyrastają na węzłach, a następnie ku górze, wypełniając międzywęźla i główna łodygę. Krótkie słupki są początkowo różowe lub żółte, a następnie ciemnieją w miarę wzrostu rośliny. Odmiana Feminizowana Durban to dobra propozycja dla początkujących, gdyż odmiana ta jest odporna na najczęstsze błędy popełniane przez hodowców. Dzięki wytrzymałości i niezawodności jest w stanie dawać obfite plony nawet w chłodniejszym klimacie. Ze względu na znaczna wysokość odmiany Feminizowanej Durban korzystne jest stosowanie takich zabiegów jak trening lub „supercropping”. Aby uzyskać rośliny o zwartym pokroju, można zamiast tego zastosować metodę „morza zieleni” (SOG) lub „zielonego ekranu” (SCROG). Metoda lizakowania („lollipopping”) zazwyczaj nie daje dobrych wyników z uwagi na dużą grubość bocznych gałęzi. Durban wyróżnia się słodkim aromatem i smakiem z wyraźna górna nuta owoców cytrusowych i anyżu. Rośliny o ciemniejszych liściach często wydzielają cieplejszy, bardziej ziemisty zapach podczas kwitnienia, łagodnie przechodzący do aromatu kawy, drzewa sandałowego, a nawet czekolady. Znana jest z silnego haju, a przy tym uspokajająca i relaksująca, znakomicie sprawdza się przy zajęciach kreatywnych. Jej efekt jest regularny, lecz raczej intensywny niż łagodny.